Машински факултет
Универзитета у Београду

Лабораторија за Биоаутоматику

Лабораторија за Аутоматско управљање поседује опрему за извођење лабораторијских вежби из предмета Профила за Аутоматско управљање, и обухвата:

Истраживачке и образовне активности у области биоинжењеринга на Машинском факултету у Београду започете су 1983. год. да би 1986. год .и статутарно био основан Центар за молекуларне машине. Крајем осамдесетих и почетком деведесетих набављена је најсавременија опрема из области нанотехнологија (СТМ/АФМ) и моделирања рада мозга (неурорачунар). Користећи савремену опрему дипломирало је преко 30 студената, магистрирало 12 и докторирало 4. У овој области, у сарадњи са Бостонским универзитетом и РМИТ Универзитетом, основана је и међународна летња школа.

Од опреме за едукацију треба поменути неурорачунар АНЗА+, скенирајући тунелски микроскоп (СТМ), атомски скенирајући микроскоп (АФМ), Мулти ТВ систем, 40 сати снимљеног материјала из области неуронских мрежа (на енглеском). У настави се користе уџбеници са познатих светских универзитета ( МИТ, Беркли, Оксфорд, Кембриџ и др.) као и мултимедијске презентације из области науке.

© Катедра за аутоматско управљање
Београд 2008.
Врх стране